„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Schirach, Baldur von

schirachk(1907-1974)

 

Német politikus. Az arisztokrata származású Schirach már fiatalon Hitler csodálójává vált. 1933-tól a Hitlerjugend irányítójaként a "Német Birodalom ifjúsági vezetője" címet viselte. E minőségében az összes német ifjúsági mozgalmat ellenőrzése alatt tartotta. 1940-ben tisztként szolgált a franciaországi hadjáratban, majd egészen az összeomlásig Bécs Gauleitere. Bár 1943-ban tiltakozott a "kitelepítettek"-kel való embertelen bánásmód ellen (és ezzel tulajdonképpen el is vesztette a Führer bizalmát), mégis regnálása alatt deportálták a bécsi zsidóság nagy részét. A nürnbergi per során megbánást tanúsított. 20 évi börtönre ítélték, 1966-ban szabadult spandaui fogságából.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
   

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább