„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Schörner, Ferdinand

schornerk(1892-1973)

 

Német tábornagy. Harcolt az elsõ világháborúban. Korán szimpatizálni kezedett a náci mozgalommal, de a második világháború kezdetéig alacsony beosztásban maradt. A háború során viszont talán a leglátványosabb karriert futotta be a német tisztek közül. Harcolt a balkáni hadjáratban, majd Lappföldre és az orosz frontra került. 1944-ben előbb a Dél-ukrajnai, majd az Északi hadseregcsoport parancsnoka. A háború végső fázisában a Központi hadseregcsoport élén mindvégig hűséget és győzelmes befejezést ígért Hitlernek, aki utolsóként õt emelte tábornagyi rangra, majd öngyilkossága előtt kinevezte a fegyveres erők főparancsnokává. A háború után a Szovjetunióba került hadifogságba. 1955-ben tért vissza Németországba, ahol 4 és fél évi börtönre ítélték, mert az utolsó napokban defetizmus vádjával civileket és katonákat végeztetett ki. 2 év után szabadult.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
    

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább