„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Slim, Sir William

slimk(1891-1970)

 

Brit tábornok. Az első világháborúban kitüntetést kapott. A második világháború elején még dandárparancsnok volt, később gyorsan emelkedett a ranglétrán, és egyre fontosabb beosztásokat kapott. 1940-ben Északkelet-Afrikában, ott szerzett sebesüléséből felépülve 1941-42-ben a Közel-Keleten teljesített szolgálatot. Teheránban serege találkozott az előrenyomuló szovjet csapatokkal. 1942-ben az I. burmai hadtest visszavonulását irányította a japán túlerő elől. Csalódott katonáit sikerült felráznia, és még a monszun beköszönte elõtt elért velük Indiába. 1943-ban a 14. brit hadsereg parancsnoka lett. Decemberben támadást indított a japánok ellen, de nem érte el célját, az ellenség ellenlökése viszont elvágta a térség legfontosabb útvonalát. Slim seregei rövidesen újra átvették a kezdeményezést, és bár a japánok nem omlottak össze, hosszas visszavonulásra kényszerültek. 1945 márciusában a szövetséges haderõ bevonult Rangunba. Hadműveletei során jelentős mértékben épített a légi utánpótlásra, valamint a gerillahadviselés mestereire, Wingate és Merrill katonáira. 1945-46-ban Délkelet-Ázsiában a szövetséges szárazföldi erők főparancsnoka volt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább