„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Smuts, Jan Christiaan

smutsk(1870-1950)

 

Dél-afrikai filozófus, politikus, miniszterelnök, tábornok. A búr háborúban 1899 és 1902 között a britek ellen harcol, az elsõ világháború során viszont a szövetségesük. Részt vett a versaillesi béke aláírásán. 1919 és 1924 között miniszterelnök, 1933-tól 1939-ig igazságügy-miniszter. A háború kitörésekor ismét a britek pártján áll, 1939-tõl 1948-ig ismét miniszterelnök, Churchill barátja és támogatója. 1941-ben a brit hadsereg tábornokává nevezik ki; a dél-afrikai csapatok hõsiesen harcoltak Etiópiában, Észak-Afrikában és Olaszországban. Smuts több konferencián vett részt a háború során, többek között San Francisco-ban, ahol egyik aláírója volt az ENSZ alapító okiratának. 1946-ban jelen volt a békekötésen, ő az egyetlen személy, aki mindkét versaillesi béke aláírásánál ott volt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább