„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Spaatz, Carl

spaatzk(1891-1974)

 

Amerikai repülő tábornok. Harcolt az első világháborúban. 1940-ben az angliai csata idején megfigyelőként a Brit-szigeteken tartózkodott. 1942-ben megszervezte a 8. amerikai légi hadsereget, mely Nyugat-Európában tevékenykedett. 1943-ban az Északnyugat-Afrikában állomásozó szövetséges légierő parancsnoka. 1944-től a Németország bombázásáért felelős amerikai startégiai légierő vezetője. Arnold tábornokhoz hasonlóan a stratégiai bombázás híve volt, mely nagy károkat okozott a németeknek, de jelentős veszteségekkel is járt, melyek csak a nagy hatótávolságú vadászgépek megjelenésével csökkentek elfogadható szintre. Amerikai részről Spaatz írta alá a német megadásról szóló okmányt, de akkor már (1945 márciusa óta) a távol-keleti hadszíntéren irányította az amerikaiak stratégiai légierejét. Az õ parancsnoksága alatt álló gépek dobták le az atombombát Hiroshimára és Nagasakira. 1947-48-ban az újonnan létrehozott önálló légierő vezérkari főnöke volt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább