„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Speer, Albert

speerk(1905-1981)

 

Német építész, politikus. 1931-ben belépett a náci pártba és az SS-be. A párt tömeggyűléseinek "megkomponálója", a nácik hivatalos építésze, Hitler egyik kedvence. 1942-ben kinevezték fegyverkezési és hadianyag-gyártási miniszterré. 1943-ban átvette Göringtől a haditermelés birodalmi irányítását. Kihasználta nagyszerű szervezői tehetségét, és az egyre fokozódó bombázások ellenére 1944 szeptemberére rekordméretűre növelte a hadiipar teljesítményét. Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy nem válogatott az eszközökben, kényszermunkásokat, foglyokat is alkalmaztatott. A háború végére fokozatosan ellentétbe került Hitlerrel, ellenezte az ország infrastruktúrájának elpusztítását kimondó rendeletet. A nürnbergi per során azon kevesek egyike volt, akik elismerték felelősségüket. 20 évi börtönre ítélték. Büntetését teljes egészében letöltötte, 1966-ban szabadult ki. A börtönben, ill. szabadulása után írt memoárjai közül több megjelent magyarul is.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább