„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Speidel, Hans

speidelk(1897-1984)

 

Német tábornok. 1914-ben lépett be a hadseregbe, végigharcolta az első világháborút. Jobbára vezérkari pozíciókat töltött be, igen képzett, művelt tisztnek számított, történelemből doktorátust is szerzett. 1940 júniusától előbb Párizs, később Franciaország parancsnokának vezérkari főnöke. 1942-43-ban az orosz frontra került, ahol olyan kiváló teljesítményt nyújtott, hogy megkapta a lovagkeresztet. 1944 tavaszán visszatért Franciaországba, Rommel kérésére a B hadseregcsoport vezérkari főnökévé nevezték ki. A szövetségesek partraszállásakor kissé későn reagált, az elsõ támadásokat csak elterelő hadmozdulatnak hitte, csak 9 óra tájban értesítette az éppen Németországban tartózkodó Rommelt. Tudott a Stauffenberg-féle Hitler-ellenes összeesküvésről, bár valószínűleg nem volt olyan jelentős szerepe benne, mint azt a háború utáni visszaemlékezéseiben állította. 1944 szeptemberében letartóztatták. Elkerülte a kivégzést, de 1944 tavaszáig börtönben maradt, a franciák szabadították ki. A háborút követően jelentős posztokat töltött be a német hadseregben és a NATO-nál is.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább