„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Spruance, Raymond Ames

spruancek(1886-1969)

 

Amerikai tengernagy. Eredetileg tüzértiszt volt. A kiváló stratégaként ismert katona a midwayi csata előtt az utolsó pillanatban vette át a megbetegedett Halsey tengernagytól a 16. különleges kötelék parancsnokságát. Az ütközetben megsemmisítő csapást mért a Yamamoto admirális által vezetett japán flottára, és ez fordulópontot jelentett a Csendes-óceánon folyó küzdelmekben. Midway után Nimitz tengernagy vezérkari főnöke lett, a startégiai tervező munkában vett részt. 1943-44-ben a központi-csendes-óceáni hajóhad (1944-től az 5. flotta) parancsnoka. 1943 novemberében bombázza Tarawa szigetét, a következő év januárjától Kwajalein, majd Truk visszafoglalásában vesz részt. 1944 nyarán a Saipan elleni amerikai hadművelet idején flottáját japán gépek támadták meg, de azokat a Mitscher irányította repülőgépekkel megsemmisítették. A következő napon ellencsapásával megállította a japán hajóhadat, mely ezután már nem volt képes támadó hadműveletekre. 1945 elején az Iwo Jima elleni tengerészeti hadmozdulatokat irányította, 1945-46-ban a csendes-óceáni amerikai flotta vezetője volt. Sokan túlzottan óvatosnak tartották, de amikor támadott, minimális veszteségek mellett mindig jelentékeny csapást mért az ellenfélre.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább