„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Stark, Harold Raynsford

starkk(1880-1972)

 

Amerikai tengernagy. 1939-tõl haditengerészeti hadműveleti csoportfőnök. Figyelmeztetett a német veszélyre, szószólója volt a "két haditengerészet" koncepciónak, azaz annak az elképzelésnek, hogy az Atlanti-óceánon is fejleszteni kell a flottát. A háború kitörése után titkos tárgyalásokat folytatott az angolokkal az amerikai segítségrõl. Később előkészületeket tett az ellenséges támadás kivédésére, de nem tudta időben figyelmeztetni Kimmel tengernagyot a Pearl Harbor elleni rajtaütésre. 1942-től 1945-ig az európai vizeken tartózkodó amerikai flotta parancsnoka. Ez inkább diplomáciai és adminisztratív poszt volt, minden fontosabb szövetséges tárgyaláson és egyeztetésen részt vett, igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani a szövetségesek között.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
  

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább