„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Stilwell, Joseph Warren

stilwellk(1883-1946)

 

Amerikai tábornok. A háború előtt több évet töltött Kínában, 1932 és 1939 között attasé volt Pekingben. Kézenfekvő volt, hogy õő küldjék a térségbe az USA hadbalépése után. 1942-44 között Csang Kaj-sek vezérkari főnöke Kínában, illetve a Kínában, Burmában és Indiában állomásozó amerikai erők parancsnoka. A britek burmai visszavonulása elõtt két kínai hadsereg segítségével megpróbálta megvédeni a burmai utat, de kénytelen volt Indiába visszavonulni. 1943 nyarán a délkelet-ázsiai parancsnokság megszervezését követően Mountbatten helyettese lett. Kivételes parancsnoki erényekkel rendelkezett, de a britek és a kínaiak is sokat kritizálták konok, elviselhetetlen magatartása miatt. 1943 végén támadást indított Burma ellen. Stilwell ekkor sokat bírálta a brit egységeket, főként Wingate katonáit. 1944 októberében Csang Kaj-sek visszahívta. Később az elesett Buckner tábornok utódaként a 10. amerikai hadsereg parancsnoka lett Okinawánál.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább