„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Streicher, Julius

streicherk(1885-1946)

 

Német újságíró, politikus. Az első világháborúban tisztként szolgált, majd tanító lett. Kis létszámú, erősen antiszemita pártjával 1921-ben csatlakozik a náci mozgalomhoz. Az 1923-ban általa alapított "Der Stürmer" című lap tulajdonosaként és főszerkesztőjeként a zsidóellenes propaganda egyik zászlóvivője. Cikkei alacsony színvonalúak, pornográf felhangúak voltak. 1924-től 1940-ig Frankföld Gauleitere. A korrupt Streicher ekkorra már Hitler és a náci párt szemében is "szalonképtelen" lett. Amikor 1940-ben Göringet is megtámadta, a párt vezető személyiségeinek nyomására a Führer "ejtette": politikusi pályafutása véget ért, de uszító cikkeit továbbra is megjelentethette. A nürnbergi per során halálra ítélték, majd kivégezték.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább