„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Student, Kurt

studentk(1890-1978)

 

Német tábornok. Katonaiskolát végzett, az első világháború kitörésekor repülős tanfolyamra vezényelték, és pilótaként szolgált tovább. A vereség után rövidesen bekapcsolódott a légierő titkos újjászervezésébe. A náci hatalomátvételt követően nyíltan zajló fegyverkezés időszakában is ezt a munkát folytatta, emellett tanulmányozta és megújította a légideszant hadiviselést. Az ejtőernyősök és a vitorlázógépek együttes alkalmazásának volt a híve. A nyugati hadjárat során Belgium és Hollandia lerohanásakor bebizonyította rátermettségét. Katonái több híd mellett elfoglalták a "bevehetetlen" Eben Emael erődöt. Student maga is az elsõ vonalban volt, súlyosan meg is sebesült. 1941-ben megtervezte Kréta elfoglalását, ami sikerült ugyan, de nagyon súlyos veszteségek árán, így Hitler ezután csak ritkán rendelt el ejtőernyős hadműveletet. Bár a deszantosok létszáma folyamatosan nőtt, jobbára csak szárazföldi bevetéseket teljesítettek. Studentet a britek ejtették fogságba, bíróság elé állították a krétai harcokban elkövetett háborús bűnök miatt, de miután ártatlannak bizonyult, felmentették.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább