„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Stumpff, Hans-Jürgen

stumpffk(1889-1968)

 

Német repülő tábornok. A háború kitörése előtt a Luftwaffe egyik magas rangú parancsnoka, 1939-ig a légierő vezérkari főnöke, ebben a tisztségében Jeschonnek váltotta fel. 1940 januárjától a Luftflotte I, 1940 májusától 1943 novemberéig a Norvégiában és részben Finnországban állomásozó Luftflotte V parancsnoka. Ez a légiflotta az angliai csata idején egy hatalmas veszteségekkel járó bombatámadást hajtott végre Anglia ellen, és ezután nem vetették be támadó hadműveletben a szigetország térségében. 1944 januárjától a Luftflotte Reich parancsnoka. 1945-ben a légierõ képviseletében õ írta alá a német fegyverszüneti egyezményt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább