„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Szokolovszkij, Vaszilij Danilovics

szokolovszkijk(1897-1968)

 

Szovjet tábornok, a háború után (1946) marsall. 1941 és 1943 között Konyev beosztottaként a nyugati front törzsfőnöke. Részt vett a kurszki csata előkészítésében, az ütközet során a nyugati front parancsnoka volt. Szeptember 25-én visszafoglalta Szmolenszk városát, majd a lvovi és a visztulai hadműveletek résztvevője volt. 1944-45 során az 1. ukrán front törzsfőnöke, ebben a pozíciójában hibás döntéseket is hozott. Ennek ellenére Zsukov helyettesévé nevezték ki az 1. belorusz frontnál, e minőségében részt vett a berlini hadműveletben. 1946-ban a németországi szovjet megszálló csapatok parancsnoka, 1949-tõl miniszterhelyettes, vezérkari főnök.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább