A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Savoia-Aosta, Amadeo

Amadeo Savoia-Aosta

Amadeo Savoia-Aosta herceg, az olasz hadsereg tábornoka, III. Viktor Emánuel olasz király unokaöccse 1898.10.21-én született. Külföldön járt egyetemre, és az első világháború során az olasz hadseregben harcolt, mint tüzér.  1921-ben szerelt le, és ezután egy ideig Afrikában utazgatott.  1932-ben pilótaként csatlakozott az Olasz Királyi Légierőhöz.  A 30-as évek elején Rodolfo Graziani marsall és a líbiai kormányzó, Pietro Badoglio marsall oldalán harcolt a líbiai felkelők ellen. 1937 végén kinevezték az Olasz Kelet Afrika nevű, Eritreát, Olasz Szomáliát és Abesszíniát magában foglaló gyarmatkomplexum alkirályává.  Ellenezte Olaszország belépését a második világháborúban, de katonaként fogadta a hírt és egy ambiciózus tervet készített, ami azt célozta meg, hogy kelet Afrikából indulva az olasz erők gyorsan kijussanak Szudánon és Egyiptomon át a Földközi tengerhez. Azonban Rómából azt az utasítást kapta, hogy „szigorúan védekező” magatartást kell tanúsítania.

Így a herceg csak kisebb célokat tűzött ki célul és az „aktív védekezés” taktikát alkalmazta. Kisebb támadásokat hajtott végre Szudán és Kenya ellen, ezután pedig elfoglalta Brit Szomáliát. Kelet Afrikában már 1940 végére a britek ellentámadásokat kezdtek, és a herceg 1941 tavaszán a parancsnokságával együtt Adisz-Ababából  Amba Alagiba, egy jól védhető magasan fekvő városba vonult vissza. Itt a herceg logisztikai problémák miatt a vártnál korábban, 1941. május 18-án kénytelen volt megadni magát, de a kelet afrikai harcok még egy ideig folytatódtak. A herceg Nairobiba került egy hadifogolytáborba, ott is halt meg 1942.03.03-án maláriában és tuberkulózisban.

 

                                                                                                                                Írta: Veres Marcell Vencel (marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább