„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Steiner, Felix Martin Julius

 

 

felix_steinerA Waffen SS tábornoka. Már az I. világháborúban fronttisztként szolgált, mint századparancsnok. Tannenbergnél megsebesült, fölépülése után Franciaországban harcolt tovább. 1927- től a Reichswehr I. gyalogezredének parancsnoka. 1935-ben lép be az SS-be, és a Deutschland ezred parancsnoka lesz. Részt vesz a Lengyelországi, majd Franciaországi, és Belgiumi harcokban. Gyorsan halad a ranglétrán, és megbízást kap Himmlertől egy önkéntesekből álló SS hadosztály, a Wiking fölállítására. Hadosztályát, a Szovjetunió ellen vetik be 1941-ben. Ekkor kapja meg Steiner a lovagkereszt mellé a tölgylombokat is. A hadosztályt olyan kiválóan vezette, hogy kinevezték az 1943-ban megalakuló III. SS páncélos hadtest parancsnokává. 1944-ben megkapja a kardokat is lovagkeresztje mellé. 1945 -ben már a 11. hadsereg parancsnoka. Ez év februárjában sikeresen föltartóztatja Zsukov Berlin ellen vonuló I. Belorusz Frontját. Ekkor azonban összetűzésbe kerül Hitlerrel, aki leváltja a parancsnoki pozícióból. Steiner az briteknek adja meg magát a háború végén. Nürnbergben perbe fogják, ám minden vádpontban fölmentik, és 1948-ban szabadul. Steiner a Waffen SS kimagasló képességű tábornokai közé tartozott. 1966-ban halt meg Münchenben.

 

Írta: Kakuk Attila

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább