„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rundstedt, Karl Rudolf Gerd von

rundstedtk(1875-1953)

 

Német tábornagy. 1893-tól hivatásos katona, az elsõ világháborúban vezérkari tiszt volt. 1938-ban nyugállományba vonult, de rövidesen visszahívták. 1939-ben a lengyelországi hadjárat idején hadseregcsoport-parancsnok. 1940-ben Franciaországban az A hadseregcsoportot vezeti, 1941-ben a keleti fronton (Ukrajnában) szolgált. Mivel novemberben a német visszavonulás mellett kardoskodott, Hitler leváltotta. 1942-től a nyugati harctér parancsnoka lett. Sokszor összeütközésbe került alárendeltjével, Rommel tábornaggyal, akivel ellentétben azt hangoztatta, hogy a szövetséges inváziót nem a parton, hanem a szárazföld belsejében kell megállítani. A D-Day után rövid időre leváltották, előbb Kluge, majd Model vette át posztját, de szeptembertől ismét ő vezette a nyugati frontot. Röviddel az ardenneki ellentámadás összeomlása után nyugállományba vonult. 1945-ben az amerikaiak letartóztatták, de betegségére való tekintettel 4 évvel később szabadon engedték.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább