„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rotmisztrov, Pavel Alekszejevics

rotmisztrovk(1901-1982)

 

Szovjet harckocsizó tábornok, 1962-tõl marsall. 1919-től harcolt a Vörös Hadseregben, kezdetben közkatonaként, később tüzérként. A szovjet-finn háborúban már tankokat irányított. Részt vett Moszkva védelmében, majd a sztálingrádi csatában, ahol visszaverte Manstein ellentámadását. A kurszki ütközetben az 5. harckocsihadtestet vezette, nagy szerepe volt a győzelemben. 1944 augusztusában a páncéloserők helyettes parancsnoka lett. 1964 és 1968 között honvédelmi miniszterhelyettes volt. A harctéren mutatott kiváló teljesítménye mellett tudományos munkássága is kiemelkedő volt, elnyerte a hadtudományok doktora címet is. Sokan az "orosz Guderian"-ként emlegetik.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább