„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rosenberg, Alfred Isidore

rosenbergk(1893-1946)

 

Oroszországi születésű német politikus, a náci párt "fő ideológusa". 1919-ben Németországba költözik, és hamarosan belép a náci pártba. 1921-től 1938-ig a Völkischer Beobachter, a hivatalos náci lap főszerkesztője. Amíg Hitler az 1923-as müncheni "sörpuccs" utáni börtönbüntetését töltötte, gyakorlatilag õ volt a párt irányítója. 1933-45 között a párt külpolitikai osztályának vezetője. 1941-45 között a megszállt keleti területek birodalmi minisztere, de viszonylag kevés hatalommal rendelkezett, az igazi irányítás Göring, Himmler és más pártbéli riválisai kezében maradt. Az is tény viszont, hogy minisztériumán keresztül minden támogatást megadott a "náci rend" biztosításának érdekében. Ideológiáját zavaros áltudományos nézetekre építette, könyveit több náci vezetõ is olvashatatlanoknak minősítette. Háborús bűntettei miatt a nürnbergi per során halálra ítélték és kivégezték.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább