„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rokosszovszkij, Konsztantyin Konsztantyinovics

rokosszovszkijk(1896-1968)

 

Lengyel származású szovjet marsall, eredeti neve Konstanty Rokossowski. 1918-ban cári altisztként csatlakozott a Vörös Hadsereghez, a polgárháború során a távol-keleti térségben harcolt. Az 1930-as évek tisztogatásai során az NKVD megkínozta, 3 évre bebörtönözték. 1940-ben szabadult, és hadtesparancsnokká nevezték ki. A második világháborúban hadsereg-, majd frontparancsnok. A német támadás után ő vezette az elsõ páncélos ellencsapást Ukrajnában. Ezután északabbra irányították, jelentős erőket menekített ki Szmolenszk térségéből. Harcolt Moszkvánál és Sztálingrádnál, ahol csak véletlenül menekült meg, amikor főhadiszállását eltalálta egy bomba. A kurszki csatában a központi front vezetője. 1944-ben, amikor a szovjetek által bátorított varsói felkelés kirobbant, csapatai már csak 35 kilométerre álltak a lengyel fővárostól, de nem nyújtott segítséget Bór-Komorowski felkelőinek. Bár az utánpótlási vonalak hosszúra nyúlása miatt valóban célszerűnek tûnt a megállás, de kategorikusan visszautasított minden segítségadást, és a szövetségesek repülős akcióját is megakadályozta. Csak 1945 januárjában foglalta el Varsót a 2. belorusz front. Később bevette Danzigot, elvágva a kelet-poroszországi német alakulatokat. A háború után kiesett Sztálin kegyeiből, Lengyelországba helyezték, ahol gyakorlatilag szovjet ügynöknek tekintették. Később (1956-62) a védelmi miniszter helyettese volt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább