„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ridgway, Matthew Bunker

ridgwayk(1895-1993)

 

Amerikai tábornok. A második világháború során ő tervezte meg a szövetségesek első ejtőernyős akcióját, melyre Szicíliában került sor 1943. július 10-én. A vitorlázógépeken szállított ejtőernyősök súlyos veszteségeket szenvedtek a rossz időjárás és a pilóták képzetlensége miatt. Ennek ellenére küldetésüket sikerrel végrehajtották, és igazolták a fegyvernem létjogosultságát. A normandiai partraszálláskor Ridgway egységei a Cotentin-félszigeten kerültek bevetésre, majd Hollandiában, az ardenneki csatában, a Siegfried-vonal elleni támadásban, végül az Elbán való átkelésben játszottak szerepet, összesen 500 ezer német foglyot ejtve ezen hadműveletek során. Ridgwayt ezután a Fülöp-szigetekre helyezték, de csapatait itt már nem vetették be. Később harcolt Koreában, majd a NATO kötelékében látott el parancsnoki tisztséget.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább