„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rendulic, Lothar

rendulick(1887-1971)

 

Osztrák származású német tüzértábornok. A Monarchia hadseregében harcolt az első világháborúban, ahol többször meg is sebesült. A háborút követően jogot végzett, és az osztrák hadseregben szolgált, de 1936-ban nyugdíjazták. Az Anschluss után reaktiváltatta magát, a XVII. hadtest vezérkari főnöke lett. Harcolt a lengyelországi hadjáratban, majd az 52. gyaloghadosztály parancsnokaként a Szovjetunió megtámadásában is részt vett. A keleti fronton többször is jó teljesítményt nyújtott olyan esetekben, amikor az ellenség nagy túlerővel támadott. A kurszki ütközet idején a szovjetek nem tudták áttörni az általa vezetett XXXV. hadtest védelmét. 1943 augusztusában a Balkánra vezényelték, ahol sikertelen hadműveletet vezetett Tito elfogása érdekében. 1944-ben Finnország kiürítését bízták rá, amit mesteri módon hajtott végre. 1945 elején az Észak (később Kurland) Hadseregcsoport parancsnoka lett, de néhány nap múlva a korábbi Közép Hadseregcsoportból megalakult Észak Hadseregcsoportot vette át. Március 25-én már a Dél Hadseregcsoportot irányította, így néhány napig a magyarországi harcokat is vezényelte. Bécs sikertelen védelme után csapatai nagy részét átcsoportosította nyugatra, így katonái zömmel amerikai fogságba kerültek. Rendulicot 1946-ban 20 év börtönre ítélték, de egy felülvizsgálat után 1951-ben szabadon bocsátották. Ezután több tanulmányt és könyvet is írt a második világháborúról.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább