„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Patton, George Smith

pattonk(1885-1945)

Amerikai tábornok. Az első világháború során nagy hatást tettek rá a tankok, a későbbi években sokat foglalkozott a páncélosfegyvernem korszerűsítésével és annak alkalmazásának kérdéseivel. Elméleti téren nem alkotott kiemelkedőt, de a harckocsik alkalmazása jelentős mértékben az ő munkássága miatt terjedt el az amerikai hadseregben. A második világháború során 1942 novemberében Eisenhower helyetteseként az észak-afrikai partraszálláskor az amerikai erők parancsnoka. 1943 márciusában kinevezik a Tunéziában harcoló II. amerikai hadtest vezetőjévé, amely Montgomery 8. hadseregével együtt részt vett a Tunisz elleni támadásban. A szicíliai partraszállás során a 7. hadsereg parancsnoka. 1944-ben a normandiai harcokban a 3. hadsereg élén áll. Jelentős szerepe volt az ardenneki offenzíva visszaverésében. 1945. márciusában átkel a Rajnán, április végén eléri a Duna vonalát. A lobbanékony, szókimondó, néha brutális tábornok nagyszerű szervező, csapatainak kiváló parancsnoka volt. 1945. decemberében autóbaleset áldozata lett.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább