„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Percival, Sir Arthur Ernest

percivalk(1887-1966)

Brit tábornok. Az elsõ világháborúban több kitüntetést is kapott. 1936-37-ben vezérkari fõnök volt Malájföldön. Már ekkor felhívta az illetékesek figyelmét arra, hogy a térség kulcsának számító Szingapúr csak a tenger felől érkező támadások elhárítására képes, a szárazföld felől védtelen. Figyelmeztetése ellenére nem történt semmi. A második világháború idején előbb Dill tábornok parancsnoksága alatt Franciaországban szolgált, de még a dunkerque-i kiürítés előtt hazarendelték. 1941 nyarán Malajziába küldték. A japánok háborúba lépésük után szinte azonnal elsüllyesztették a körzetben állomásozó Prince of Wales és Repulse brit hajókat, így döntő fölénybe kerültek. A demoralizált britek és szövetségeseik azt a parancsot kapták, hogy a végsőkig tartsák a szárazföld felől ostromlott Szingapúrt, de hamarosan elfogytak az ivóvízkészletek, és Percival 85 ezer emberével megadta magát Yamashitának. Ezután hadifogolytáborba került, de a háború végén MacArthur vendégeként jelen lehetett a japán kapituláció aláírásánál.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább