„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Petrov, Iván Efimovics

petrovk(1896-1958)

Szovjet tábornok. 1918-ban belépett a bolsevik pártba és a Vörös Hadseregbe, harcolt a polgárháborúban. 1941-ben a német támadást követően Odessza védelmét irányította. Később a Krím-félszigeten harcolt, mint hadseregparancsnok. A német túlerővel szemben sokáig védte Szevasztopolt, a város eleste előtt evakuálták. Ezután a Kaukázusban harcolt mint a tengermelléki front parancsnoka, majd átmenetileg Sztálingrádnál teljesített szolgálatot. Visszatérése után hátraszorította a németeket. Mehlisz intrikái következtében Sztálin 1944 elején leváltotta és lefokozta, majd a 2. Belorusz Front élére került, de "jóakarója" mesterkedéseinek következtében hamarosan betegszabadságra küldték. 1944 augusztusától az újonnan létrehozott 4. ukrán front parancsnokaként Kárpátalján , Észak-Magyarországon, Szlovákiában és Morvaországban harcol, sikereinek következtében visszakapja hadseregtábornoki rangját, és Lengyelországba vezénylik. A háború legvégén mint az 1. ukrán front törzsfőnöke részt vesz a berlini csatában. 1956-tól a minisztérium főfelügyelője, később a honvédelmi miniszter helyettesének tudományos tanácsadója.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább