A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Pfeffer-Wildenbruch, Karl von

WildenbruchWildenbruch Karl Pfeffer von (1888. 06. 12. Rüdersdorf – 1971. 01. 29. Bielefeld)

SS Obergruppenführer, a Budapest „erődítményt" védő német csapatok főparancsnoka.

1907-ben végez a tiszti iskolán, zászlósi rangban, 1908-tól hadnagy. Az I. világháborúban ütegparancsnok, majd vezérkari tiszt. 1919-ben jelentkezik a rendőrséghez, először Osnabrück, majd Magdeburg rendőr-főparancsnoka lesz. 1928-ban Santiago de Chilébe vezénylik, 1933-ig ott is marad. 1933-tól Frankfurt an der Oder-ben rendőr ezredes, 1936-tól a Rendőr Akadémiák főinspektora. 1937-ben vezérőrnaggyá léptetik elő. 1939-ben jelentkezik az SS-be, SS-brigadeführerként a vezérkarban teljesít szolgálatot. 1939 végétől az SS 4. Rendőrhadosztály vezetője, immár SS –gruppenführer rangban. A Franciaország elleni hadjáratot követően visszatér Németországba. 1941-ben kinevezik a Rendőrség főparancsnokának. 1943 októberében előléptetik SS-obergruppenführerré és kinevezik a VI. SS hadtest parancsnokának.

1944 decemberében kinevezik a IX. SS hegyi hadtest parancsnokává és Budapestre vezénylik. Hitler személyesen közli vele, hogy Budapestet erődítménnyé nyilvánította, a várost semmilyen körülmények között nem adhatja fel.

Budapest ostroma december 24-én kezdődik. A civil áldozatok és az elhúzódó harcok miatt Wildenbruch többször is kéri Hitlertől, hogy adjon engedélyt a kitörésre, azonban minden alkalommal elutasító a válasz. A tarthatatlan helyzet miatt - Hitler parancsával szembeszegülve - 1945. február 11-én parancsot ad a városból való kitörésre, azonban már túl későn. A kitörés kudarcba fullad, Wildenbruch súlyosan megsebesül és Szovjet fogságba esik.

1949. augusztus 10-én 25 év kényszermunkára ítéli egy Szovjet Bíróság. 1955 októberében szabadul, majd letelepedik az NSZK-ban. 1971. január 29-én autóbalesetben meghal.

Írta: Illés László

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább