„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Pohl, Oswald

pohlk(1892-1951)

Német SS-Obergruppenführer. Eredetileg tengerésztiszt volt, harcolt az első világháborúban. A huszas években belépett a náci pártba, később az SA majd az SS tagja is lett. Kiváló szervezői munkája felkeltette Himmler figyelmét, aki 1934-ben a Birodalmi Biztonsági Fõhivatal (RSHA) adminisztrációs vezetőjévé nevezte ki. 1939-tõl Himmler legbelsõbb köréhez tartozott, munkája az SS pénzzel való ellátásának megszervezése volt. Õ irányította a koncentrációs táborok gazdaságát, szervezte az értékek Németországba szállítását, a foglyok rabszolgamunkáját. 1942-tõl az SS Gazdasági Adminisztrációs Főhivatala (WVHA) élén állt, egyben a Waffen-SS tábornoka is volt. A háború után egy évig rejtőzködött, majd elfogták, s 1947-ben Nürnbergben halálra ítélték. 1951-ben végezték ki.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább