„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Popov, Markian Mihajlovics

popovk(1902-1969)

Szovjet hadseregtábornok (1953). 1920-ban lett a Vörös Hadsereg tagja, a következő évben belépett a bolsevik pártba is. Harcolt a polgárháborúban, majd tovább szolgált a hadseregben, és 1936-ban elvégezte a katonai akadémiát. A háború kitörésekor a leningrádi katonai körzet parancsnoka volt, ezt később északi front-nak nevezték el. A sztálingrádi csata során gépesített hadosztályokat vezetett. 1943 februárjában elfoglalta Harkovot, de egy erős német ellentámadás miatt rövidesen fel kellett adnia a várost. A következő nyáron a brjanszki front parancsnoka volt, mely a kurszki ütközet során előbb tartalékban volt, majd azt követően, hogy sikerült feltartóztatni az előnyomuló németeket, heves ellentámadást indított. Ezután megkapta a 2. balti front parancsnokságát, de miután nem sikerült bevennie Rigát, Sztálin menesztette, és Jerjomenkot nevezte ki utódául. A háborút követően (1956-tól) a szárazföldi csapatok első parancsnokhelyettese volt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább