„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Portal, Sir Charles Frederick Algernon

portalk(1893-1971)

Angol repülő marsall. 1940-ben a RAF bombázóinak parancsnoka, majd 1940-45 között a brit légierő vezérkari főnöke. Igaz, hogy a szőnyegbombázás támogatója volt, de a kezdeti nézeteltérések ellenére sikeresen együttműködött az amerikaiakkal is az előre meghatározott célpontok elleni légitámadásokban. A kombinált bombázást a casablancai konferencián szentesítették. 1944 elején úgy vélte, hogy a bombázásokkal a szárazföldi támadásokat kellene támogatni, és redukálni kellene a nagyvárosok elleni akciókat. Ez ügyben vitába keveredett Harris légimarsallal, és később el kellett vetnie elképzelését, miután belátta, hogy az nagyban aláásná a bombázóparancsnokság morálját.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább