„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Peiper, Joachim

 

Joachim_Peiper.jpg(1915-1976)
 
A Waffen SS ezredese. Berlinben született 1915-ben. 1933-ban belépett a Hitlerjugendbe, majd csatlakozott az SS-hez. 1938-ban felvették Heinrich Himmler személyi stábjában, és későbbi is jó viszonyt ápolt Himmlerrel. 1940-ben saját kérésére frontszolgálatra helyezték, és a Leibstandartéhoz került. Századparancsnokként részt vett a Franciaországi hadjáratban, és megkapta az I. és a II. osztályú vaskeresztet. Harcolt a keleti fronton a 1943-as kurszki csatában, mint páncéloszászlóalj-parancsnok. A keleti front után áthelyezték Olaszországban ahol Piemontban állomásozó Leibstandarte zászlóalj parancsnoka. 1944-ben a szövetségesek ellen harcolt a partraszálláskor, és részt vett Caen városa védelmében, ahol súlyosan megsebesült. 1944 decemberében az ardenneki offenzívában kulcs szerepelt vállalt, ő vezette az 1. SS páncélosezredet. Az ardenneki offenzívában az ő emberei végezték a Malmédy falu közelében történt mészárlást, ahol körülbelül 80 amerikai hadifoglyot lőttek le. Ezért a tettéért a Nürnbergi per során először halálra ítélték, majd (perdöntő bizonyíték hiányában) életfogytiglani szabadságvesztésre mérsékelték. 1956-ban szabadult. 1970-ben Franciaországban telepedett le, 1976 július 13-án ismeretlenek rágyújtották a házát, ahol életét vesztette.
 

Írta: Szerencsi Gábor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább