„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

O'Connor, Sir Richard Nugent

oconnork(1889-1981)

Brit tábornok. Harcolt az első világháborúban, katonai tehetsége már ott megmutatkozott. 1938-39-ben Jeruzsálem katonai kormányzója. 1940-ben barátja, Wavell parancsnoksága alatt hadtestparancsnok Afrikában. A Graziani vezette olasz csapatok megérkezését követően két hónappal offenzívát indított, melynek végén megsemmisítő győzelmet aratott. Miközben a britek egy Görögországban végrehajtandó támadásra készültek, O'Connort Egyiptom katonai kormányzójává nevezték ki. Egyik szemleútja során az időközben a hadszíntérre érkezett Rommel vezette német csapatok fogságába került. Egy olaszországi fogolytáborba vitték, ahonnan az olasz kapitulációt követően szabadon engedték. Ezután a normandiai invázió idején Montgomery alatt szolgált, a 8. hadtestet vezette. Kiváló parancsnoknak tartották, főként a szétvert ellenséges csapatok üldözésében nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább