„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ozawa Jisaburo

ozawak(1886-1966)

Japán altengernagy. Bár az anyahajókkal folytatott hadviselés egyik mesterének számított, Nagumo 1942-es menesztéséig mégsem kapott parancsnoki posztot. Kinevezésekor a japánok már elvesztették számbeli fölényüket, így igen nehéz helyzetbe került. 1944 nyarán a Filippínó-tengeren lezajlott ütközetben súlyos vereséget szenvedett a Spruance által vezetett 5. amerikai flottától. A csata első napján elvesztette zászlóshajóját, majd hibát hibára halmozott, így másnap újabb hajókat és rengeteg repülőgépet vesztett a Mitscher tengernagy egységeivel folytatott küzdelemben. Az ütközet után felajánlotta lemondását, de azt nem fogadták el. Októberben a Leyte-öbölnél már sokkal jobb teljesítményt nyújtott Halsey tengernaggyal szemben, de ez csak arra volt elég, hogy az elveszett ütközetben csökkenteni tudta a veszteségeket.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
  

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább