„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Oster, Hans Paul

(1887-1945)

Drezdában született, konzervatív, protestáns családban. Az I. világháborúban vezérkari tisztként szolgál. 1933-ban az Abwehr-nél (német katonai hírszerző és kémelhárító szolgálat) szolgáló vezérőrnagy. Jó viszonyt ápolt felettesével Canarissal, az Abwehr fönőkével. Mindketten ellene voltak a nácizmusnak, így hamar Oster lett a Hitler elleni összeesküvések szervezője. Civil és katonai személyeket buzdított a Hitler elleni merényletekre, hamis papírokkal látta el az összeesküvőket, még a Szövetségeseknek is adott információkat, a német katonai tervekről. A Gestapo 1943 decemberében derítette fel tevékenykedését, de mivel nem találtak kellő bizonyítékokat, leváltották és háziőrizetbe helyezték. 1945 áprilisában a náci rendszer bukása vége előtt felakasztották.

Forrás: Földi Pál, Ki kicsoda a harmadik birodalomban?

Írta: Szerencsi Gábor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább