„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Náday István

nadayk(1888-1954)

Vezérezredes. 1908-tól hivatásos tiszt. Az elsõ világháborúban - bár még nem fejezte be a Hadiiskolát - vezérkari tiszt. 1919-ben a Vörös Hadseregben hadosztály vezérkari főnök. 1921-től vezérkari beosztásokban szolgál, majd 1926-tól a Hadiakadémia tanára. 1931-tõl a vezérkarnál, 1936-tól különböző gyalogsági egységeknél kapott beosztást. 1938-tól a minisztériumban dolgozik. 1939-40-ben a vezérkari főnök helyettese. További fontos tisztségek ellátása után 1942 augusztusától 1944 áprilisáig az 1. magyar hadsereg parancsnoka, 1942 őszétől vezérezredesi rangban. 1944 nyarán nyugdíjazzák. 1944. szeptember 22-én Horthy utasítására az olaszországi szövetséges főhadiszállásra repül, ahol sikertelen tárgyalásokat folytat egy esetleges fegyverszünetről. A nyilasok 1945 januárjában megfosztották rendfokozatától. A háború végén nyugatra távozott, de még 1945-ben hazatért. "Igazolt"-nak minősítették, de 1951-ben mégis kitelepítették, azzal a könnyítéssel, hogy vidéki rokonainál lakhatott. Röviddel ezután elhunyt.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább