„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nagy Vilmos

nagyk(1884-1976)

Gyalogsági tábornok, honvédelmi miniszter. Harcol az elsõ világháborúban, jobbára vezérkari beosztásokat illetve minisztériumi állásokat tölt be, csakúgy, mint a békekötést követően. 1934-tõl tábornok. 1936-tól a budapesti 1. vegyesdandár parancsnoka, részt vesz a felvidéki bevonulásban. 1939 februárjától gyalogsági szemlélő. 1940. március 1-tõl az 1. magyar hadsereg parancsnoka. Csapatai részesei az erdélyi bevonulásnak. 1941-ben nyugdíjazzák, különböző vállalatokban igazgatótanácsi tagként tevékenykedik. 1942. augusztus 24. és 1943. június 12. között honvédelmi miniszter. Ellenzi a túlzott háborús szerepvállalást, és elrendeli a zsidó munkaszolgálatosokkal való emberséges bánásmódot. A németek és a szélsőjobboldali ellenzék nyomására menesztik. A nyilasok 1944 novemberében letartóztatják, Ausztriába majd Németországba hurcolják; az amerikaiak szabadítják ki. Hazatérése után megvonják nyugdíját, kitelepítik.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább