„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Naujocks, Alfred

alfred_naujocks(1911-1960)
 
Német SS-tiszt, a titkosszolgálat (SD) ügynöke. Tipikus példája a fiatal német diáknak, aki ifjonti lelkesedésében csatlakozik a náci mozgalomhoz, és hírhedt utcai verekedő válik belőle. A harmincas évek elején az SS tagja lesz, rövidesen pedig az SD ügynökeként sorra vesz részt különleges akciókban. Ezek között a legismertebb a geliwitzi provokáció, melyben egy rádióadó elleni lengyel fegyveres akciót imitáltak, és ürügyül szolgált a Lengyelország elleni német támadásra; a venloi incidens, melyben brit és holland titkos ügynököket raboltak el erőszakkal; a Bernhard-akció, melynek keretében iratokat és pénzeket hamisítottak. 1941-ben egy nézetletérés miatt eltávolítják az SD-bõl, átkerül a Waffen-SS-be. A keleti fronton szolgál, majd Belgiumban adminisztrációs munkát végez. A háború után bíróság elé állítják az amerikaiak. Rövid fogság után szabadul, és állítólag aktív szerepe van a nácikat mentő ODESSA működtetésében. A hatvanas évek elején a múltját firtató meg-megújuló riportok, vizsgálatok során szinte saját maga elõl menekül, és hamarosan szívroham végez vele.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább