„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nimitz, Chester William

nimitzk(1885-1966)

Amerikai tengernagy. Az első világháborúban a tengeralattjárós fegyvernem vezérkari főnöke volt. A Pearl Harbor elleni támadás után 1941-45 között a csendes-óceáni amerikai flotta főparancsnoka. Első feladata a romokban heverő bázis védelmének megerősítése és a szárazfölddel való kommunikáció helyreállítása volt. Később döntő szerepet játszott az amerikai tengerészet moráljának helyreállításában. Kiváló stratégaként és tehetséges vezetőként ő koordinálta az amerikai flotta tevékenységét a Midway-szigeteknél aratott győzelem során, mely fordulópontot jelentett a Japán elleni háborúban. Ezt követően a híres "békaugrás"-hadviselést folytatta, melynek során mielőtt megtámadta volna a fontos ellenséges bázisokat, előbb elvágta azokat az utánpótlástól. MacArthur tábornokkal ellentétben úgy vélte, hogy a csendes-óceáni hadszíntéren a haditengerészetnek nagyobb szerepet kell kapnia, mint a szárazföldi haderőnek. A harcok utolsó fázisában a két ellentétes érvet hangoztató startéga együttműködve harcolt, és tervezte a Japán elleni inváziót. 1945. szeptember 2-án amerikai részről mindketten aláírói voltak a japán kapitulációs okmánynak.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább