„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Novikov, Alekszandr Alekszandrovics

novikovk(1900-1976)
 
Szovjet marsall, a légierõ fõparancsnoka a honvédõ háború során. 1919-ben lépett be a Vörös Hadseregbe, harcolt a polgárháborúban. 1930-ban végezte el a katonai akadémiát. 1938 és 1940 között a leningrádi légierõk vezérkari fõnöke, közben 1939-40-ben a karéliai front légierejének vezérkari fõnöke a szovjet-finn háborúban. Miután a német támadást követõen a szovjet légierõ súlyos veszteségeket szenvedett, Sztálin õt bízta meg annak újjászervezésével. 1942-tõl 1946-ig volt a légierõ fõparancsnoka, egyben a honvédelmi népbiztos helyettese. Részt vett a Sztavka megbeszélésein, és több hadmûvelet során irányította a repülõket. Így kivette a részét a sztálingrádi, a kurszki, a belorussziai és königsbergi hadmûveletekbõl, a mandzsúriai hadjáratból is. 1946-ban letartóztatták, és 15 évi kényszermunkára ítélték. Sztálin halála után kiszabadult, 1953 és 1956 között a stratégiai légierõ parancsnoka volt.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább