„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MacArthur, Douglas

macarthurk(1880-1964)

Amerikai tábornok. Harcolt az első világháborúban, majd West Pointban tanított. 1930 és 1935 között a hadsereg vezérkari főnöke volt, 1935-től 1937-es nyugalomba vonulásáig a Fülöp-szigeteken irányította a hadsereg megszervezését. Az USA hadbalépése előtt nem sokkal visszahívták. 1941-42-ben a távol-keleti amerikai erők főparancsnoka volt. Ebben az időszakban a Fülöp-szigeteken mesteri visszavonulásával jelentősen hátráltatta a támadó japán túlerő előretörését. 1942 márciusától a Csendes-óceán délnyugati térségében állomásozó szövetséges erők parancsnoka. Ambíciózus terveinek nem kedvezett az az elv, miszerint az USA Németországot tekintette elsődleges ellenfelének. Nagyban kellett támaszkodnia a King és Nimitz álatal irányított haditengerészetre. 1942-43-ban több fontos támaszpontot sikerült visszafoglalniuk. 1944-45-ben MacArthur irányította a Fülöp-szigetek visszahódítását. 1945. szeptember 2-án a Missouri csatahajó fedélzetén ő fogadta el a szövetségesek nevében Japán kapitulációját. 1945 és 1950 között a Japánban állomásozó amerikai erők parancsnoka volt. 1950-ben a Koreában harcoló ENSZ csapatokat irányította, ám 1951 áprilisában Truman elnök menesztette. Kiváló katona volt, de lobbanékony viselkedésével sok ellenséget szerzett magának.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
   

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább