„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

McAuliffe, Anthony Clement

mcauliffek(1898-1975)

Amerikai tábornok. 1918-ban avatták tisztté. 1919-ben Európába utazott tanulmányútra, majd különböző helyőrségekben szolgált. 1942 augusztusában átvette a 101. ejtőernyõs hadosztály tüzérségének parancsnokságát. Ez az alakulat az elsők között kezdett el készülni az európai invázióra. A D-nap előtti éjszaka ejtőernyõs akció keretében léptek francia földre, később vitorlázógépekkel támadtak Hollandiában. 1944 decemberében az ardenneki csata idején Bastogne térségében körülzárták a 101. hadosztályt, melynek akkor ideiglenes parancsnoka volt. Amikor a németek megadásra szólították fel, mindössze egyetlen szóval válaszolt: Nuts! (Kb.: Túrót!) Sikeresen megvédte a várost, annak felmentése után Patton személyesen tüntette ki. 1945. januárjában átvette a 103. gyalogos hadosztály vezetését. A háború után a vegyvédelmi alakulatok parancsnoka. 1953-tól a 7. hadsereg vezetõje, 1955-tõl az Európában állomásozó amerikai alakulatok parancsnoka. 1956-ban nyugdíjba vonult.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább