„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Majszkij, Ivan Mihajlovics

majszkijk(1884-1975)

Szovjet diplomata. 1932 és 1943 között a Szovjetunió londoni nagykövete volt. Ebben a minőségében nagy népszerűségnek örvendett a brit politikusok körében, sok közeli barátja volt. Értesítette Sztálint a készülő német támadásról, ám figyelmeztetése süket fülekre talált. Később szorgalmazta a szövetségeseknél a második front mielőbbi megnyitását. Tárgyalásokat folytatott emigráns kormányok (pl. a cseh, a lengyel) képviselőivel. Találkozott Harry Hopkis-szal, akit rávett, hogy utazzon Moszkvába, ahol megkötötték a szovjet-amerikai kölcsönbérleti szerződést. Majszkijt 1943-ban hazahívták. 1946-ig a külügyi népbiztos helyettese volt, de a hangzatos cím ellenére ez a kegyvesztettséggel ért fel, még akkor is, ha részt vett a jaltai és a potsdami konferenciákon.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább