„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Malinovszkij, Rodion Jakovlevics

malinovszkijk(1898-1967)

A Szovjetunió marsallja. Az első világháborúban az orosz cári hadsereg, 1919-től a Vörös Hadsereg katonája. A spanyol polgárháborúban katonai tanácsadó. 1941-ben a 6. hadsereg, 1942-ben a déli front parancsnoka. Sztálingrádnál meghiúsította Manstein felmentő kísérletét. 1943-44-ben a délkeleti, majd a 3. ukrán front irányítójaként részt vett az ukrajnai harcokban. 1944-ben a 2. ukrán front élére került, a iasi-kisinyovi hadműveletben a Tolbuhin vezette 3. ukrán fronttal együttműködve nagy győzelmet arattak, mindkettejüket marsallá léptették elő. 1944 második felétõl Magyarországon harcolt, sikerrel vívta meg a debreceni csatát, később Budapest ostromának irányítója. Ezután elfoglalta Szlovákiát, 1945 júliusa és szeptembere között pedig Mandzsúriában harcolt a japánok ellen. A háború után a távol-keleti csapatok főparancsnoka, 1956-57-ben rövid ideig a szárazföldi erők vezetője, 1957-67 között honvédelmi miniszter.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább