„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Marshall, George Catlett

marshallk(1880-1959)

Amerikai tábornok, politikus. Részt vett az első világháborúban, 1919-tõl 1924-ig pedig Kínában szolgált. 1939 és 1945 között az amerikai hadsereg vezérkari főnöke, 1941-től az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke volt. Az USA hadbalépését követően fő feladata a hadsereg létszámának növelése, valamint a haderő teljes átszervezése volt. Szerencsés kézzel nevezte ki a kulcspozíciókba a parancsnokokat, pl. Eisenhowert. Támogatta azt az elképzelést, hogy először Németországot kell legyőzni. Szoros kapcsolatban állt Roosevelt elnökkel. Minden fontos szövetséges konferencián részt vett. 1945-47-ben különleges megbízottként próbálta meg elérni a kínai polgárháború befejezését. 1947-től 1949-ig Truman elnök külügyminisztere, 1950-51-ben hadügyminiszter. Az ő nevéhez fűződött a háború utáni Európa gazdaságának helyreállítását célzó Marshall-terv (1947). 1953-ban Nobel-békedíjat kapott.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább