„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Matsuoka Yosuke

matsuokak(1880-1946)

Japán politikus. 13 éves korától 20 éves koráig az Egyesült Államokban élt, ezért is tekintik a korszak leginkább nyugati orientációjú japán politikusának. Tanulmányai befejeztével üzletemberként dolgozott, politikusként első jelentős szerepvállalására 1932-ben került sor, a Népszövetségben képviselte országát. Amikor Japánt 1933-ban elítélték Mandzsúria lerohanásáért, látványosan kivonult az ülésről. 1940-ben közeli barátja, Konoye kormányában elvállalta a külügyminiszterséget. Szeptember 23-án kötötte meg Német- és Olaszországgal a háromhatalmi egyezményt. 1941 tavaszán Németországba és a Szovjetunióba látogatott. Sztálin nagy hatással volt rá, április 13-án Molotovval aláírták a két állam közötti semlegességi szerződést. Nem sokkal ezután a kormánnyal együtt õ is lemondott. A háború után az amerikaiak perbe fogták, tárgyalása még nem ért véget, amikor a börtönben meghalt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább