„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mereckov, Kirill Afanaszjevics

mereckovk(1897-1968)

A Szovjetunió marsallja. 1917-ben belépett a pártba, a következő évtől mint politikai tiszt szolgált a Vörös Hadseregben. 1921-ben elvégezte a katonai akadémiát. Részt vett a spanyol polgárháború harcaiban. A szovjet-finn háború során a Mannerheim-vonalat áttörő 7. hadsereg parancsnoka. 1940-tõl vezérkari fõnök, de nem sokkal a német támadás után Zsukov váltotta fel ezen a poszton. 1941-től népbiztoshelyettes. Ettől az évtől 1944-ig a volhovi front parancsnokaként Leningrádot védi, nagy szerepe volt abban, hogy 1941 decemberében a szovjetek meg tudták tartani az ellátást biztosító utánpótlási folyosót. 1944 februárjától a karéliai front vezetője, csapatai verték ki Finnországból a németeket. Nem volt jó kapcsolata Sztálinnal, de 1945-ben mégis megkapta az 1. távol-keleti front parancsnokságát, s a háború végén elfoglalta Mandzsúriát és Korea északi részét. A háború után több katonai körzet parancsnoka is volt.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább