„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Miklós Béla

miklosk(1890-1948)

Katonatiszt, politikus, miniszterelnök. Harcol az első világháborúban. A 20-as évek elejétől különböző posztokon szolgál, főként vezérkari és minisztériumi beosztásokban. 1933 és 1936 között katonai attasé Berlinben, majd csapatokhoz kerül. 1940. március 1-tõl az újonnan létrehozott I. gyorshadtest parancsnoka. További parancsnoki funkciók betöltése után 1942 október végétől Főhadsegéd, Horthy Katonai Irodájának főnöke. 1944. augusztus 1-től az I. magyar hadsereg parancsnoka, a nyilas hatalomátvétel után törzsének néhány tagjával átmegy a szovjet csapatokhoz. A nyilasok 1945-ben távollétében lefokozzák. A debreceni Ideiglenes Nemzeti Kormány 1944. december 22-én Magyarország miniszterelnökévé választja; az 1945 novemberi választásokig tölti be ezt a posztot. Később a Magyar Függetlenségi Párt vezetője, de politikailag elszigetelődik. 1948-ban hal meg.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább