„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Milch, Erhard

milchk(1892-1972)

Német tábornagy. Az elsõ világháborúban vadászrepülő volt. 1926-ban a Lufthansa alkalmazottja lett. A polgári légitársaság keretein belül már ekkor zajlott a Luftwaffe kiépítése. Milch 1933-ban belépett a náci pártba és a Luftwafféba. Göring légügyi államtitkára lett, bár származása nem volt éppen "makulátlan". Felügyelte a légierõ fejlesztését. A háború kitörésekor az 5. légiflotta parancsnoka, 1940-ben részt vett a Norvégia elleni invázióban. Udet halála után a légierő műszaki ügyeit vezeti, felügyeli a repülőgépgyártást, ez utóbbi feladatát később Speer-rel együtt intézi. Mindketten hiába figyelmeztetik a hadvezetést, hogy bombázók helyett inkább vadászgépekre lenne szükség. 1947-ben háborús bűneiért életfogytiglani börtönre ítélték, ezt elõbb 1951-ben 15 évre mérsékelték, majd 1954-ben szabadlábra helyezték. Ezután iparügyi szakértőként dolgozott tovább.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább