„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mitscher, Marc Andrew

mitscherk(1887-1947)

Amerikai altengernagy. Az első tengerésztisztek között volt, akik a repüléssel is megismerkedtek, így a második világháború során, az anyahajók meghatározó fegyvernemmé válásának idején alapvető hatást gyakorolt az amerikai haditengerészet hadműveleteinek alakítására. Az õ parancsnoksága alá tartozott a Hornet, melyről Doolittle vezetésével az amerikaiak először bombázták Tokiót. Ezután a Csendes-óceán legfontosabb összecsapásainak résztvevője a midwayi csatától az Iwo Jima és Okinawa elleni támadásig. Az anyahajóiról felszálló repülőgépek csak 1944 januárja és októbere között 4425 ellenséges repülőt és 795 hadihajót (közöttük a Yamato-t) semmisítettek meg.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább