„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Molotov, Vjacseszlav Mihajlovics

molotovk(1890-1986) 
 
(Eredetileg Szkrjabin.) Szovjet politikus. 1906-tól a kommunista párt tagja. 1930-tól 1941-ig a Népbiztosok Tanácsának elnöke, 1941-46 között első elnökhelyettese. 1939-49 és 1953-56 között külügyi népbiztos, 1946-tól külügyminiszter, 1941-től 1945-ig az Állami Honvédelmi Bizottság elnökhelyettese. Pályája során végig Sztálin és a szovjet politika lelkes híve volt, annak ellenére is, hogy zsidó származású feleségét a diktátor a Gulagra küldette. Ribbentrop német külügyminiszterrel ő írta alá a szovjet-német megnemtámadási szerződést 1939 augusztusában. 1941 májusában fontos sikert ért el, amikor hasonló megállapodást kötött a japánokkal. A Szovjetunió elleni német támadást követően szilárd kapcsolatokat épített ki a szövetségesekkel. Minden fontos háborús konferenciára elkísérte Sztálint. Hruscsov idején fokozatosan kirekesztették a hatalomból, végül a pártból is kizárták.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább