„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mountbatten, lord Louis Francis Albert Victor Nicholas

mountbattenk(1900-1979)

Brit tengernagy, VI. György király unokatestvére. Az első világháborúban a haditengerészetnél szolgált. 1939-ben az 5. romboló flottilla parancsnoka, részt vett a norvégiai evakuációban. 1941 májusában a Földközi-tengerre vezényelték. Elõbb Málta védelmében vett részt, de amikor a Krétán állomásozó csapatok megsegítésére küldték, Kelly nevû zászlóshajóját német Stukák elsüllyesztették. Ezután a javításon az USA-ban lévő Illustrious anyahajó parancsnokává nevezték ki, de Churchill felkérésére az egyesített hadműveleti parancsnokság tanácsadója lett, felderítéseket, rajtaütéseket tervezett és vezetett. 1943-ban a délkelet-ázsiai szövetséges erők parancsnoka lett, a Kína-India-Burma hadszíntéren rendkívül sikeresen szervezte a japánok elleni akciókat. 1947-ben India utolsó alkirálya, 1947-48-ban főkormányzója. Később több jelentős posztot töltött be a brit hadvezetésben. 1979-ben az IRA felrobbantotta yachtját.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább